Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

Ustava Srbije Osnovni Principi I Znacaj


Ustava Sr

Ustava Srbije: Osnovni principi i značaj

Uvod

Ustav Srbije predstavlja najviši pravni akt u zemlji, koji definiše temelje države, uređuje odnose između države i njenih građana i utvrđuje osnovna prava i slobode građana. Ustav Srbije je usvojen u Skupštini Srbije 30. septembra 2006. godine i stupio je na snagu 10. novembra 2006. godine.

Osnovni principi Ustava Srbije

Ustav Srbije se temelji na sledećim osnovnim principima: * **Suverenitet:** Srbija je suverena i nezavisna država, koja samostalno odlučuje o svojoj spoljnoj i unutrašnjoj politici. * **Demokratija:** Srbija je demokratska država, u kojoj vlast potiče od naroda i vrši se u njegovom interesu. * **Pravna država:** Srbija je pravna država, u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom i gde se sve državne vlasti zasnivaju na Ustavu i zakonu. * **Socijalna država:** Srbija je socijalna država, koja obezbeđuje zaštitu i brigu za sve svoje građane, naročito za one koji su u teškom položaju. * **Ekonomska sloboda:** Srbija je ekonomski slobodna država, u kojoj je privatno vlasništvo zaštićeno i gde postoji slobodno tržište.

Značaj Ustava Srbije

Ustav Srbije ima veliki značaj za državu i njene građane, jer: * Definiše osnovne principe države i uređuje odnose između države i njenih građana. * Utvrđuje osnovna prava i slobode građana, koja su zagarantovana i ne mogu biti ograničena bez pravnog osnova. * Predstavlja najviši pravni akt u zemlji, na osnovu koga se donose svi drugi zakoni i podzakonski akti. * Obezbeđuje pravnu sigurnost građana i štiti ih od samovolje vlasti. * Doprinosi stabilnosti i razvoju države, jer predstavlja temelj na kome se zasnivaju svi državni organi i institucije.


Komentar